Vlekken uit suède schoenen verwijderen

Hoe verwijder je zout-, water- of vetvlekken uit suède of nubuck?

De Schoenmakers in Enschede

Verwijderen van (vet)vlekken uit suède of nubuck

Het is bijna niet te voorkomen – een vlek in suède of nubuck lederen schoenen, laarzen of tas. De open structuur van dit type leer maakt het namelijk erg vatbaar voor zout-, water- en vetvlekken. Hoewel voorkomen beter is dan genezen, zijn de vlekken vaak goed te verwijderen.

Wil je zelf proberen de (vet)vlek te verwijderen? Begin dan niet zomaar met het schrobben van de schoen aangezien je hiermee meer kwaad dan goed zult doen. In dit artikel geven we je advies over het schoonmaken en onderhouden van suède en nubuck.

“Wil je jouw schoenen liever door een specialist laten schoonmaken? Dit kan bij De Schoenmakers in Enschede vanaf 25 euro! Jouw prachtige schoenen zien er weer als nieuw uit door onze kennis, specialistische schoonmaakmiddelen en professionele stoommachine

vlekken verwijderen schoen

Wat is suède en/of nubuck?

Suède en nubuck zijn leersoorten. Suède wordt gemaakt van de onderkant van leer, waardoor het een zachte, geborstelde structuur heeft. Ten opzichte van suède wordt nubuck juist van de bovenkant van het leer gemaakt. Vervolgens wordt het opgeschuurd, waardoor er fijne, ruwe haartjes ontstaat.

Hoe verwijder je (vet)vlekken uit suède of nubuck schoenen?

Snel je schoenen weer als nieuw!

De basis van het vlek verwijderen uit suède en/of nubuck is – met uitzondering van watervlekken – hetzelfde. Zorg ervoor dat je je schoenen goed droogt op kamertemperatuur, blijf weg van zeep en schrob de vlek niet dieper het leer in. Naast de ouderwetse trucjes uit het boek – zoals een vetvlek ‘borstelen’ met droog brood of het gebruik van talkpoeder om de vlek te absorberen – geven we je graag de volgende stappen mee:

  1. Verwijder eerst het grove vuil.
   Borstel overtollig modder en/of vuil van de schoen, laars of tas af met een zachte borstel of doek om meer vlekken te voorkomen.

  2. Gebruik een suèdeborstel.
   Het borsteltje heeft vaak twee kanten: één van staal en één van rubber. Gebruik de rubberen kant op de vlek uit het suede te borstelen. Borstel bij voorkeur één richting op om het zo min mogelijk te beschadigen.

  3. Gebruik een suède gum bij hardnekkige vlekken.
   Wil de vlek er na het borstelen nog niet uit? Probeer dan de suède gum van Famaco*. Gebruik de suèdeborstel daarna nog eens om de viezigheid er helemaal uit te krijgen.

  4. Borstel het suède op.
   Is de vlek eruit? Neem dan de tijd om met de stalen kant van de suedeborstel de haartjes van het suède weer dezelfde kant uit te borstelen. Zet hierbij niet teveel druk om schade te voorkomen.

  5. Stoom je schoenen.
   De puntjes helemaal op de ‘i’ zetten, krijg je een vlek echt niet uit het suède of heb je te maken met een watervlek? Gebruik dan stoom! Kook een pannetje water, gebruik de strijkijzer of laat je schoenen stomen bij De Schoenmakers. Het stomen van je suède schoenen maakt de kleur weer egaal en brengt de kleur ook nog eens omhoog.

Hoe bescherm je suède schoenen?

Hoe bescherm je suède schoenen?
Zorg ervoor dat je jouw paar suède schoenen of laarzen preventief behandeld tegen vet- en vuil vlekken, het liefst voordat je ze draagt. Behandel ze bijvoorbeeld met de Suede & Nubuck Spray van Famaco*. Dit product zorgt voor een beschermende laag over jouw suède of nubuck schoenen, waardoor je vlekken (in de toekomst) voorkomt.

* Alle producten genoemd in dit artikel zijn verkrijgbaar bij De Schoenmakers.

 

Benieuwd hoe anderen over ons denken?

5/5

Mijn eerste kennismaking met dit bedrijf, en zeker ook niet mijn laatste. Ik kwam er om een veter aan mijn hoed te laten zetten, en werd er zo vriendelijk geholpen. Ook om de prijs hoefde ik het zeker niet te laten.

Edwin Polmann

5/5

Altijd vriendelijk en behulpzaam. En een héle goeie schoenmaker . Ook voor tassen en zo.

Edwin te Rijdt

5/5

Goede service en kwalitei

Karin Schuringa

Scroll to top